Dienstverlening & Bestuur

Wie zijn onze samenwerkingspartners?

Ondersteuning bestuurlijke samenwerking Westfriesland (OBSW)
Het OBSW ondersteunt de bestuurlijke samenwerking in de regio West-Friesland. Periodiek worden er bestuurlijke overleggen georganiseerd, gefaciliteerd en gecoördineerd op een aantal werkterreinen, in de vorm van portefeuillehoudersoverleggen. Ook draagt het OBSW zorg voor de administratie van het leerlingenvervoer, het secretariaat en de bezwarencommissie van de regionale urgentiecommissie en de coördinatie van het regionaal jeugdbeleid. Daarnaast houdt het OBSW zich bezig met de coördinatie en communicatie van het Pact van West-Friesland.

De regio Westfriesland heeft de ambitie om te behoren tot de aantrekkelijkste regio’s om te wonen, werken en beleven. Om dat te bereiken is het Pact van West-Friesland opgezet. Inmiddels bestaat het Pact van West-Friesland bijna 10 jaar en is met het Pact van West-Friesland een stevige basis gelegd voor duurzame samenwerking in de regio. Denk aan het Woonakkoord en de gezamenlijke aanpak van de Regionale Energiestrategie (RES). In 2019 is het Pact van West-Friesland geactualiseerd en vanaf 2022 is gewerkt aan de doorontwikkeling van het Pact van West-Friesland. Het komende jaar staat in het bijzonder in het teken van (de verbetering van) de aansturing van het Pact van West-Friesland, om zo effectiever te werken en optimaal gebruik te maken van de rollen van de betrokken bestuurders en partners.

Shared Service Centrum (DeSom)
Het SSC DeSom bewerkstelligt een kwalitatief hoogwaardige en doelmatige uitvoering van de door de gemeenten opgedragen uitvoerende taken. DeSom ondersteunt in brede zin op het terrein van de ICT en creëert voorwaarden voor een efficiënte bedrijfsvoering en een efficiënte en klantgerichte dienstverlening.

In 2024 zet DeSom de weg voort om de ICT-infrastructuur verder door te ontwikkelen en aan te passen waar nodig. Die ontwikkeling is vooral gebaseerd op het voorbereiden op de (komende) cloud-oplossingen van leveranciers. Een ander belangrijk speerpunt blijft informatiebeveiliging en het nemen van maatregelen om cyberdreigingen tegen te gaan. Tot slot gaat DeSom in gesprek met haar deelnemers en afnemer om te komen tot een ICT-dienstverlening die beter aansluit bij de huidige wensen en behoeften.

Veiligheidsregio (VR)
In de Veiligheidsregio werken we samen ten behoeve van de veiligheid van de bevolking in het samenwerkingsgebied. Daarnaast richt de Veiligheidsregio zich op het verkleinen van risico’s en het beperken van leed en schade bij incidenten en realiseert dit door het bieden van adequate hulp en het samenwerken met alle bij de veiligheid en hulpverlening betrokken partijen. In 2024 werkt de VR aan diverse projecten in de programma’s Ambulancezorg, Brandweer, GHOR, Meldkamer, Risico-en crisisbeheersing en Zorg-en Veiligheidshuis. Daarnaast werkt de VR aan de ontwikkeling brandweer en het maken van een nieuw dekkingsplan, doorontwikkeling van crisistypen en versterking van informatieveiligheid. Het huidige beleidsplan loopt tot en met 2023.  Begin 2023 start het proces om te komen tot een nieuw beleidsplan (per 2024) in samenwerking met interne en externe betrokkenen, waaronder gemeenteraden en crisispartners.

Westfries Archief (WFA)
Het WFA draagt zorg, bewaart en beheert de oude archieven van de aangesloten gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. Daarnaast houdt het WFA toezicht op het beheer van nog niet overgedragen archieven, geeft het adviezen en inspecteert het de uitvoering van het archiefbeheer van de aangesloten gemeenten en haar gemeenschappelijke regelingen.

In 2024 zal het WFA uitvoering geven aan het nieuwe beleidsplan 2024-2027. Hiervan zullen onder andere de speerpunten eDepot, digitalisering bouwvergunningen en verbouwing Depot onderdeel zijn. Ook de thema's Educatieprogramma en Actieve openbaarheid zullen in 2024 worden voortgezet.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 13:27:48 met de export van 11/07/2023 13:19:52