Programma's

Dienstverlening & Bestuur

Ambitie en programmadoelen

Ambitie en Programmadoelen - Waar willen we naar toe?
De invoering van de Omgevingswet, de woonvraag, de klimaatopgave, veiligheid en maatschappelijke thema’s als onderwijs, (jeugd)zorg, mobiliteitsveranderingen, kunst & cultuur, sport en agrarische vraagstukken zijn maar een greep uit de vraagstukken waardoor we als gemeente constant in ontwikkeling zijn. In het coalitieakkoord hebben we onze ambities over deze thema's verwoord. In deze begroting doen we verdere concrete voorstellen. Het is een groot pakket aan maatregelen, gericht op de groei van de dorpen, de kwaliteit van de openbare ruimte, de economie en de ruimtelijke ontwikkeling, maar ook maatregelen gericht op het aanpakken van scholen, de buitendienst en het gemeentehuis.

In al deze ontwikkelingen is ‘verbinding’ een belangrijk thema. We doen dingen steeds meer samen. De groei van de gemeente brengt logischerwijs meer werk en een andere manier van werken met zich mee. Het is belangrijk steeds kritisch te blijven op de vraag waar de inwoner nu echt mee geholpen is. En dit loopt door de gehele organisatie heen. Binnenstedelijke ontwikkeling vraagt bijvoorbeeld nadrukkelijk om een brede(re), integrale belangenafweging en advisering binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Er moet immers met meer belangen rekening worden gehouden dan wanneer er sprake is van de realisatie van een nieuwbouwwijk in een weiland. Het vraagt om nauwkeurige afstemming met de mensen, (maatschappelijke) partners en bedrijven. Weten wat er speelt en welke belangen er zijn, is daarbij cruciaal. We merken dat actieve participatie ons hierbij helpt. Dit willen we o.a. bereiken door de zichtbaarheid van gebiedsregisseurs in de dorpen.

Er staat voor de komende jaren een grote investeringsagenda gepland. Deze investeringsagenda komt voort uit eerder genomen raadsbesluiten (raadsperiode 2018-2022) en uit het college uitvoeringsprogramma. Een substantieel deel is gereserveerd om de verduurzaming van ons vastgoed vorm te geven, waaronder het aanpakken van huizen van het Woningbedrijf met energielabel D, E, F en G. Ook staat uitbreiding van het aantal woningen voor de komende tijd op de planning. Verder staande de nieuwbouw van een locatie voor ons Team Openbare Ruimte alsmede de verbouwing van het gemeentehuis op de (nadere) bestuurlijke besluitvormingsagenda.

Om een sterke ambtelijke organisatie te zijn, moeten we - zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt – inzetten op aantrekkelijk werkgeverschap en  blijven investeren in een prettige werkomgeving. Daarbij werken we aan een hoge kwaliteit in de besluitvorming met openbaarheid als uitgangspunt. We staan voor een sterke regionale samenwerking, zonder het gevoel van lokaal maatwerk kwijt te raken.

Ons doel is als gemeente dat iedereen zich in Koggenland veilig voelt en dat de dorpen schoon en levendig zijn. Gezonde gemeentefinanciën zijn en blijven een noodzakelijke voorwaarde om op korte en lange termijn de gemeentelijke taken adequaat uit te voeren. Ook is een van onze doelstellingen dat we goed in verbinding zijn met onze omgeving, andere (buur)gemeenten, het waterschap en de provincie. We werken nauw samen binnen onze (regionale) samenwerkingsverbanden.

In het programma richten we ons op vier hoofddoelen:

  • Het verhogen van de klanttevredenheid ten opzichte van 2023, waarbij we ernaar streven dat we behoren tot de beste 10 kleine [1] gemeenten van Nederland;
  • Het verhogen van de participatiegraad. We willen dat meer inwoners, ondernemers en organisaties meedenken, meepraten en meedoen aan de ontwikkeling en uitvoering van plannen en beleid. Dit draagt bij aan meer draagvlak en meer kwaliteit, omdat alle belangen en ideeën worden gehoord;
  • Het verhogen van het gevoel van veiligheid. Wij peilen dit bij onze inwoners;

Een sluitende meerjarenbegroting presenteren.

Global Goals
De 17 Global Goals (ook Sustainable Development Goals) zijn duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 door alle lidstaten van de Verenigde Naties – inclusief Nederland - zijn aangenomen. Deze vormen voor de periode tot 2030 dé wereldwijde duurzaamheidsagenda. Veel van de doelen hebben raakvlakken met de opgaven van gemeenten. In het collegeprogramma en de programmabegroting geven we aan waar een relatie ligt met welke van de 17 Global Goals. Het collegeprogramma draagt bij aan de volgende  twee Global Goals:

  • Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten (16)
  • Partnerschap om doelen te bereiken (17)

[1] Gemeenten < 25.000 inwoners.

Beleidsvelden Dienstverlening & Bestuur

Lasten, baten en saldo

x 1.000

30.655

29,1 %

6.954

6,6 %

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 13:27:48 met de export van 11/07/2023 13:19:52