Paragrafen

Bedrijfsvoering

SSC DeSom
In 2023 heeft uw raad de motie aangenomen over “SSC DeSom als ICT Partner: de toekomst”. Vanuit de deelnemende gemeenten en SSC DeSom worden stappen gezet vanuit de werkgroep Stip op de Horizon om te komen tot de gewenste samenwerking met onze ICT partner. Op het moment van schrijven van deze begroting is de werkgroep nog volop hiermee bezig. De resultaten hiervan zullen hun uitwerking krijgen in 2024.

Dienstverlening
Vanuit ons ICT beleidsplan 2023 – 2025 werken we in 2024 verder aan het realiseren van moderne dienstverlening aan inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners. Met moderne bedrijfsvoering willen we hieraan bijdragen. Niet alleen vanuit de techniek bekeken, maar juist door het samenbrengen van de inzichten vanuit processen, data-informatie, organisatie en mens. Optimaal digitaal is de doelstelling voor organisatie brede dienstverlening en draagt daarmee bij aan optimale samenwerking met de samenleving en goed werkgeverschap.  Uiteraard houden we bij onze dienstverlening oog voor de inwoners en ondernemers die minder digitaal vaardig zijn.  

Privacy en informatiebeveiliging
Op het gebied van privacy zijn er de afgelopen jaren stappen gezet naar het volledig in opzet en uitvoering voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming en Wet politiegegevens. Echter, er zijn nog verschillende actiepunten die in 2024, en daarna, aandacht behoeven. Daar komt bij dat nieuwe privacy- en informatiebeveiligingswetgeving aanstaande is. Denk hierbij aan de implementatie van de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein, maar ook aan de hernieuwde Europese Netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS2). Medio 2023 is een plan van aanpak voor 2024 in voorbereiding. Op basis van dit plan van aanpak werkt de gemeente in 2024 verder aan een verantwoordbare, en correcte, omgang met persoonsgegevens. Hierbij willen wij ook de mogelijkheden die de wetgeving wel biedt inzetten bij door ontwikkelen van onze dienstverlening.

De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is een belangrijke stap voor de gemeente Koggenland om te voldoen aan de wettelijke eisen en de verwachtingen van de burgers en (keten)partners op het gebied van informatiebeveiliging. Volgens de laatste meting staat de implementatie van de BIO in opzet en bestaan op 46%, wat betekent dat er nog ruimte is voor verbetering. Het doel in 2024 is om meer dan 50% te implementeren in opzet en bestaan. Dit percentage ligt in lijn met de doelstellingen uit het Strategisch Gemeentelijk Informatiebeveiligingsbeleid van de gemeente Koggenland. Om dit doel te bereiken, zijn er verschillende acties gepland, zoals het versterken van de bewustwording en de deskundigheid van de medewerkers, het verbeteren van de processen en procedures, het verhogen van de controle en monitoring, en het intensiveren van de samenwerking hierop met o.a. SSC DeSom.  
Verder wordt er regionaal in overleg met SSC DeSom een meerjaren investeringsplan voor informatiebeveiliging opgesteld. Dit plan zal eind 2023 klaar zijn en zal meer (financiële) structuur en richting bieden in 2024, voor de verdere implementatie van de BIO en andere maatregelen om de informatiebeveiliging te verbeteren.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 13:27:48 met de export van 11/07/2023 13:19:52